Historiaa

Nyky-POL on noin 40-henkinen opiskelijakuoro, jonka emojärjestöjä ovat Etelä- ja Pohjois-Pohjalainen Osakunta sekä Vasa Nation. Kuoro on perustettu Ostrobotnia-taloon vuonna 1963. Sen kunniakas edeltäjä oli vuodesta 1930 toiminut Pohjalaiset Mieslaulajat. Kuoroamme ovat johtaneet mm. laulaja-säveltäjä Hannu Sinnemäki, säveltäjä Pekka Jalkanen, pianisti Matti Perttula, kuoronjohtaja ja kansanmusiikin opiskelija Anneli Kont-Rahtola, kapellimestariopiskelija Andrus Kallastu, muusikinteorian lehtori Aarre Joutsenvirta sekä viimeisimpänä kevääseen 2016 asti musiikin maisteri, kuoron ja orkesterin johtaja Satu Simola. Syksystä 2016 lähtien kuoroa johtaa musiikkikasvattaja Julia Lainema.

Toiminta

Kuoron vuoteen kuuluu konsertteja niin yksin kuin muidenkin kuorojen kanssa, esiintymisiä osakunnissa ja erilaisissa tilaisuuksissa sekä loppukeväinen kiertue. Itsestäänselvä matkakohde on kanta-alue eli Oulun, Lapin ja entinen Vaasan lääni. 2000 –luvulla ulkomaan matkakohteita ovat olleet Unkari (2001), Irlanti (2003), Ruotsi (2005), Portugal (2006), Sisilia (2008), Viro (2010), Saksa (2011) ja Mallorca (2013) ja Viro (2016).

Vuosi 2013 oli POL:in 50-vuotisen taipaleen juhlavuosi. Kuoro juhli vuotta juhlalevyllä “Antaa rumihin retkahtaa”, Mallorcan konserttimatkalla sekä marraskuisella juhlagaalalla.

Kuorotoimintaan kuuluu laulamista myös saunailloissa, pikkujouluissa ja iltamissa ja muuta vapaa-ajan ohjelmaa. Teemme myös yhteistyötä pohjalaisten seniorikuorojen kanssa.

POL Viljandissa Virossa keväällä 2016 yhdessä Tarton yliopiston VKA Segakoorin kanssa. Kuvaaja: Pille Kannimäe.

Ohjelmisto

Kuoron tavoitteena on ylläpitää monipuolista ja korkeatasoista lauluperinnettä sekä tehdä tunnetuksi erityisesti pohjalaista musiikkia. Ohjelmisto ulottuu renessanssimusiikista kevyeen musiikkiin, ja luonnollisena osana repertuaaria ovat pohjalaissäveltäjien, kuten Toivo Kuulan ja Leevi Madetojan, sekakuorosävellykset.

POL on esittänyt runsaasti suomensukuisten kansojen musiikkia ja kansanomaista musiikkia. Kuoromme ansioihin kuuluu mm. Veljo Tormisin Karjalan kohtalo -sarjan kantaesittäminen vuonna 1990. Entisten kuoronjohtajien, Pekka Jalkasen, Hannu Sinnemäen, Aarre Joutsenvirran ja Satu Simolan sävellyksillä ja sovituksilla on ollut keskeinen osa ohjelmistossa.

POLin esittämiin laajempiin teoksiin kuuluvat mm. Carl Orffin Carmina Burana keväällä 2000, Ariel Ramirezin Misa Criolla vuonna 2001, Thomas Luis de Victorian Requiem vuonna 2003, Mozartin Requiem vuosina 2009 ja 2010 sekä Johann Michael Haydnin Requiem keväällä 2015.

Viime vuosina olemme esittäneet mm. Cyrillus Kreekin Taaveti laulud, näyttämömusiikkia sekä Rudolf Tobiaksen teoksia. Keväällä 2017 vuorossa on pohjoinen luonto -teema.

Johtaja Julia Lainema

Kuoronjohtaja Julia Lainema on monialainen muusikko ja musiikkipedagogi. Hän viimeistelee maisterinopintojaan Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen aineryhmässä. Musiikkikasvatuksen opintojensa lisäksi Lainema on opiskellut kuoronjohtoa mm. Timo Nuoranteen ja Juha Kuivasen johdolla sekä orkesterinjohtoa Olli Vartiaisen opetuksessa. Hän on toiminut aiemmin mm. Suomen Kodály-kuoron ja erilaisten opiskelija- ja työpaikkakuorojen johtajana sekä laulanut useissa kuoroissa. Lainema toimii kuoronjohtajan töidensä lisäksi pianon- ja kitaransoiton opettajana, soittaa harrastuksenaan Helsingin Työväenopiston jousiorkesterissa alttoviulua sekä kitaraa erilaisissa bändeissä.

Lainema tähtää kuoron vahvuuksien löytämiseen, kuuntelemiseen sekä yhteisen innostuksen sytyttämiseen. Musikaalinen ilmaisu, vuorovaikutus, puhutteleva tulkinta ja taiteellisesti tasokas toteutus ovat kuorolaulun kulmakiviä ja yhdessä tekevät kuorolaulusta yhden parhaista harrastuksista. Hyvä kuoromusiikki syntyykin Laineman mukaan tiiviissä porukassa, heittäytymällä musiikin vietäväksi.

Esimerkkejä ohjelmistostamme

Oheen on listattu muutamia ääninäytteitä uusimmalta levyltämme.

Satu Simola - Tapaamispaikka
Satu Simola - Sisilia Fantasia, Marsala
Aarre Joutsenvirta - Antaa rumihin retkahtaa -sarja, osat Auringon noustessa ja Antaa rumihin retkahaa